• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • DAGDER
    • KAHRAMANMARAŞ DAĞISTANLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

KARGAÇAYIRI

              KARGAÇAYIR KÖYÜ

                                          Tarihi

Geniş çayırlık alanları olan  Kargaçayırı köyü 1860’  li  yıllarda Kafkasya’nın Dağıstan bölgesinden Osmanlı İmparatorluğu’na  hicret eden Avarlar ile Anadolu Türkmenleri birlikte kurmuşlardır.

                                                                        Kültür
Genel itibariyle Dağıstan ,Andırın ve Kadirli kültürü ,gelenek ve görenekleri  hakimdir.Köy komşu köylere nazaran daha modern bir köydür.Okur yazar oranı  %99 ‘dır.Civar köylerde olduğu gibi sulu denen yemek meşhurdur.Bayramları yapılan saç altı çoregı meşhurdur. Aynı zamanda köyde buluna Dağıstan kökenli  ailelerinin katkısıyla ayrı bir kültür mozaiği oluşmuştur. Hingal, Cirdingiş başlıca Kafkas yemekleridir.Körsulu çayında bulunan balık çok lezizdır. Mantar,Çiriş, dağ çayı ve kekik değişmez lezzetlerindendir.Bayramları bir başka düğünleri ise eğlencelidir.Her tarafı buram buram Anadolu kokar.Farklı etnik kökene mensup insanların huzur içerisinde yaşadığı sosyalitesi yüksek olan  kültürlü bir köydür.

                                        Coğrafya

Kahramanmaraş iline 96 km, Andırın ilçesine 20 km uzaklıktadır. Köyün bulunduğu alan üçgen biçimindeki düzlüklerin Andırın yakasında bulunmaktadır. Ovanın ortasından Körsulu adında bir çay geçmektedir.Köyün batı kesimi Karaçam ormanları ile kaplı olup,güney ve doğu kesimi ise sedir, göknar ve karaçam ormanlarıyla kaplıdır. Andırın ilçesinde yer alan en yoğun ormanın bulunduğu köydür. Ovayı ikiye ayıran çay maalisef daha yukarı kesimde yer alan Geben kasabasında yapılan sulama nedeniyle yaz aylarında kurumaktadır.Köy büyük baş hayvancılığıyla ünlü olup, Kahramanmaraş  dondurmasında kullanılan salebin de ana vatanıdır.

 

                                         İklim

Köyün iklimi, yazları serin, kışları ise bol kar yağışlı ve dondurucudur. Kar seviyesinin 2,5 m olduğu yıllar görülmüştür.

                                         Nüfus

Köye bağlı Sıtmalı , Kaleboynu ve Vareyanlı isminde 3 adet mezra bulunmaktadır.Mezraları ile birlikte köyün nüfusu  1000’ i aşmaktadır.Köy merkezinde Kafkasya’nın  Dağıstan bölgesinden hicret eden Avarlar ile Anadolu Türk boyları ,Kaleboynu mezrasında ise Çoğu İngiltere’de yaşayan Türkmen Alevileri  yerleşiktirler.

                                        Ekonomi

Köyün ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde bazı hane halklarına ait devlet desteği ile kurulan besihaneler mevcut olup bu besihanelerde besi hayvancılığı yapılmaktadır. Tarım soğuk  iklimden dolayı pek elverişli değildir. Esasında mevcut iklime uygun tarım yapılırsa iyi sonuç alınabilinir. Köyden şehre büyük göç yaşanmaktadır.Bu nedenle birçok Kargaçayırlı muhtelif il ve ilçe merkezlerindeyaşamlarını sürdürmektedir

                                        Muhtarları

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Muhtar olarak şeçilen kişi köyün maddi ve manevi olarak kalkınması için  olağanüstü çalışmaktadır.

                        Seçildikleri yıllara göre köy muhtarlarından bazıları:

Seçim Yılı

Muhtar

2004

Ali TUĞRA

1999

Cemal DEMİR

1994

Ramazan KURA

1989

Recep YILDIRIM

                                     Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi 1999-2004 yılları arasında yapılmış olup,köye verilen su ise yaklaşık 7 km uzaklıkta yer alan halbur mevkiinde bulunan kaynaktan alınmıştır.Kanalizasyon şebekesi yoktur ancak köyü ikiye ayıran derede yapılan çalışmalar sonucu köyün yukarısından aşağısına kadar ıslah edilmiştir. Sağlık evi mevcut olup bir adet ebe görev yapmaktadır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.